Arlşv -Eylül 2021

Gözlerimiz Renkleri Neden Farklı Algılar

25 Şubat 2015 tarihinde, bir Tumblr kullanıcısının paylaştığı elbise fotoğrafı, altın-beyaz renklerden mi, mavi-siyah renklerden mi? Sorusunu sormamıza neden oldu. Günümüze kadar gelen “gözlerimiz renkleri neden farklı algılar” sorusunun cevabını verme zamanı geldi.

Sosyal medyada viral olan bu fotoğraftaki elbisenin asıl rengi kesinlikle mavi, siyah renklerindedir. Washington Üniversitesi’nde 30 senedir renk bilimi üzerine çalışan sinirbilimci Jay Neitz, bu fotoğrafı inceledikten sonra hayatı boyunca bu fotoğrafta olduğu kadar güçlü bir örnekle hiç karşılaşmadığını söylüyor.


Bu fotoğrafı inceleyenlerin açıklamalarına göre, renk sabitliği (color constancy) denen bir algısal olgu söz konusudur. İnsanlar cisimlerin renklerini, üzerlerine düşen ışıklandırma değişiyor olsa bile sabit olarak görür. Bu durumu, bir nevi “tahmin algoritması” gibi düşünebiliriz. Hiçbir şeyi algılayamamaktansa, en azından makul bir tahminde bulunmak, beyin bunu yapar. Ancak gölgelendirme ve ışık denk gelirse, bu ciddi anlamda zorlaşabiliyor ve aynı cisimlerin farklı farklı algılanması durumu doğuyor. Bu nedenle bazı insanlar, o arka plan ışığı altında makul olan renk gruplarından beyaz-altın renklerini görürken, bazı insanlar ise mavi-siyah renklerini görüyor.

Renkleri nasıl görürüz?

Işığın bir tür dalga olduğunu ve bir nesnenin renginin, yansıttığı ışık dalgalarının frekansı olduğunu biliyoruz.
Yüksek frekanslı ışık dalgaları mor görünürken, alçak frekanslar kırmızı görünür. Aradaki frekanslar ise sarı, yeşil, mavi ve diğerleri olur. İnsan algısına bağlı değildir. Renkleri görmemiz gözün arkasındaki duyargalarla mümkündür. Bunlar ışık yoluyla alınan bilgiyi beyinde elektrik sinyallerine dönüştürür. Nörologlar bunları fotoreseptör olarak adlandırır. Bunların farklı türleri vardır ve insanlarda genellikle renkli ışığı algılayan üç fotoreseptör vardır. Bunlar mavi, yeşil ve kırmızıya duyarlıdır ve buradan gelen bilgiler birleştirilerek diğer renkler de algılanır.

Renkleri nasıl görürüz


Bazı insanlarda bir renge karşı aşırı duyarlılık söz konusudur. Sahip oldukları dört foto reseptörü tetrakromatlar denir. Kuşlar ve sürüngenler tetrakromat oldukları için kızıl ötesi ve mor ötesi renkleri de görürler. Çok nadir görülen tetrakromat insanlar ise normal renk yelpazesi içindeki renkleri görürler ama kırmızı ile yeşil arasındaki renklere karşı duyarlı dördüncü reseptörden dolayı tüm renkleri çok daha farklı tonlarıyla algılarlar.

Modern Hayatın Tasviri! Düşündüren 10 Çizim

Modern hayatın tasviri

Kağıt ve kalemle yapılabilecekler resmen sınırsız. Yaratıcılık ve hayal gücü ile anlatamayacağınız şey yok denecek kadar az. Yazarların kelimeleri ile anlattıklarını, çizerler ise renkler ve çizimleri ile anlatıyor. İşte sizin için modern hayatın trajik gerçeklerini yansıtan çizimler.

1. Kapitalizm

Luis Quiles, yaptığı modern toplum hayatını eleştiren çizimlerle tepki toplayan çizerdir. Kapitalizmi konu aldığı bu çizimde, standart cümlelerden “büyük balık küçük balığı yer” cümlesini tasvir etmiştir.

2. Basın Özgürlüğü

Günümüz dünyasında haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, serbestçe açıklayabilmek özgürlüğünün kıskanması eleştiren çizimdir. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını zorluğunu içerir. 

3. Sosyal Medya Psikolojisi

Olmadığımız insanlar gibi gözükmek, mükemmel ve mutlu hayat tablomuzu yayma ve beğenilme arzumuz günümüzün sorunsalı haline geldi.

4. Irkçılık ve Ötekileştirme

Her ülkenin kendi toplumsal algısına göre aşağı gördüğü ırk, yaşam şekli, dini görüşü ve toplumsal çeşitliliklere karşı tepki çeken bir çizim


5. Evliliğin Bedeli

Günümüz dünyasında evlilik, büyük maliyetlere sebep olmaktadır. Bu çizim giydiğiniz gelinlik veya damatlığın bile ne kadar masraflı olduğu anlatmakta.

6. Konfor Alanı

Bir çoğumuzun fark etmediği sorunlar arasında gelen konfor alanından çıkamama durumunu anlatan çizim. Sürekli yaptığımız şeylerden vazgeçemeyişimiz, yeni işlere başlarken huzursuzluk yaşama ve o işe hiç başlayamama, ufkumuzu kapar, güzellikleri ve yeni şeyleri görmemizi engeller.

7. Sosyal Medyada Geçen Zaman

21. yüzyılın en büyük sorunu olan şey sosyal medyada geçen gereksiz zamandır. İşte sosyal medyada geçirdiğimizi zamanı acımasız şekilde eleştiren çizim.

8. Mecburi Duruş

Hepimizin kendisinden üstlerine mecburi gösterdiği tavrı eleştiren bir çizim. Çoğumuzun iş hayatının özeti gibi trajik bir şekilde anlatılmış.

9. Ruh Halleri

Her gün mutlu uyanmak mümkün değil. Her günün mükemmel geçmeside mümkün değil. Bulunduğumuz ortamlarda veya mecburi günlük rutinlerimizi sergilerken maskemizi takmamız gerektiğini anlatan bir çizim.

10. Zaman ve Ölüm

Zamanın geçişini saatinizin çıkardığı tik tak sesinden başka hissettiğini anlar oldu mu? Zaman hepimiz için o tik tak sesinden daha hızlı geçiyor. Hayatın en acımasız gerçeği olan zamanın geçişi ve ölümün gelişini anlatan bu çizim hepimizi inanılmaz düşündürüyor.

Zihnimiz Bizi Nasıl Kandırıyor? Optik İllüzyon

Optik illüzyon, göz tarafından toplanan ve beyinde işlenen bilgileri doğal veya yapay şekilde manipüle edilerek, nesnel gerçeğin farklı algılandığı durumdur. Optik illüzyonu temel üç çeşidi vardır.

Değişmez Optik İllüzyon

Algılanması en basit olan çoğu sanatta kullanılan illüzyon türüdür. Değişmez optik illüzyonlar, onları oluşturan nesnelerden farklı olan görülür.

Fizyolojik Optik İllüzyon

Gözün ve beynin aşırı uyarılması sonucunda parlak ışıkları izleyen ardıl görüntüler olduğu gibi ya da aşırı derecede uzun değişken desenlere adapte uyaranlarla  parlaklık, renk, konum, boyut, hareket gibi uyaranlar yardımıyla etki gösterir. Fizyolojik optik illüzyonda fizyolojik bir dengesizlik oluşturarak algıyı değiştirir.

Bilişsel İllüzyon

Bilişsel illüzyonlar, bilinçsiz çıkarımlar sonucu oluşur. Ve dört farklı türü vardır. Bilişsel yanılsamalar yaygın olarak belirsiz görüntü, deforme yanılsamalar, paradoks illüzyonlar ya da kurmaca yanılsamalar olarak ayrılırlar.

Belirsiz Görüntü

Nesnelerin ya da resimlerin, alternatif yorumlara açık olduğu algısal bir geçiş oluşturduğu türüdür. Necker küpü iyi bilinen bir örneğidir.

Deforme veya geometrik optik illüzyonlar

Geometrik optik illüzyon nesnenin boyut, eğrilik/doğruluk veya durduğu yer gibi genellikle fiziksel durumunu etkileyen illüzyon türüdür. Gerçek anlamda yanılsama oluşturan deforme ve geometrik optik illüzyon, insan gözünün baktığı şeyde içsel olarak doğru olanı araması sonucunda algı oluşturur.

Paradoks Yanılsama

Boyutsal ve mekansal imkansızlıkların, kaynağın her açıdan farklı algılandığı yanılsama türüdür.

Kurmaca Yanılsama

Kişi gördüğü yanılsamalarda bilinçli bir şekilde uyarılmaz veya fark edemez fakat göz yanılsaması gibi durumlar kendiliğinden gerçekleşmiş olur. Sanrı durumu bu grup içerisinde örnek gösterilebilecek bir durumdur. Bilişsel optik illüzyonların sonuncusu olan kurmaca yanılsaması tamamen öznel görüler içermektedir. Kurmaca ve paradoks yanılsamanın öncü sanatçısı, zeki matematikçi ve ressam M. C. Escher’dır.

Gizli Görseli Görebilecek misiniz?

Nanoteknoloji Mühendisi Dr. Michelle Dickinson, bu optik illüzyon örneğini Ocak 2019’da Twitter’da yayınladı. takipçilerinin büyük bir çoğunluğu bu görsele bir anlam veremezken, bir kısmı ise gizli resmi gördü.

Eğer göremeyenlerdenseniz, size kafanızı hızlı bir şekilde sağa sola sallamanızı öneriyoruz. Şimdi gördünüz değil mi!

Gülümse Çekiyorum

Bu fotoğrafta neler olduğunu siz anlayamadınız değil mi? Açıkça söylemek gerekirse ilk bakışta biz de anlayamadık😊 Şahinimle bir selfiem olsun diyen bu gencin ilginç eserine gelin beraber bakalım. 

/* ]]> */